Portfolio Websites

AZC School 'Het Uitzicht' Maasdam

Basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van de noodopvang in 's Gravendeel


Opdrachtgever
AZC School 'Het Uitzicht' Maasdam
Deel dit project

Project

Basisschool in Maasdam
Als je de school bezoekt zal je de naam direct begrijpen: De school heeft een prachtig uitzicht op de landelijke omgeving. Maar nog veel belangrijker: De kinderen die de school bezoeken hebben na een periode van onzekerheid eindelijk uitzicht op een betere toekomst! 

Alle leerlingen zijn om diverse redenen gevlucht uit hun thuisland en hebben allemaal hun eigen, schrijnende verhaal. Op Het Uitzicht willen ze de kinderen laten ervaren dat ze veilig zijn en allemaal gelijk, waar ze ook vandaan komen: Syrië, Afghanistan, Jemen, Somalië, Eritrea, Turkije, China...

Veel kinderen hebben een lange reis achter de rug met verschillende verblijfplaatsen. In de noodopvang in 's Gravendeel wacht hen een betere toekomst. Hun gezin wordt gekoppeld aan een gemeente in Nederland en ze wachten - in een stacaravan - op een eigen huis. Soms gaat dit heel snel, zodat we alweer snel - maar gelukkig vaak met een glimlach - afscheid moeten nemen. Soms duurt het wat langer en leren we elkaar op school beter kennen. 

Zowel in de noodopvang als op Het Uitzicht zijn geen vluchtelingen uit Oekraïne, omdat zij een andere status en behandeling krijgen. Kinderen uit Oekraïne gaan naar school in Piershil. Waar op Het Uitzicht de nadruk ligt op het leren van Nederlands, zal dit anders zijn op de school voor kinderen uit Oekraïne. 

Visie en Perspectief
Op Het Uitzicht doen ze er alles aan om de kinderen een warm welkom te geven. Zij willen dat alle kinderen zich veilig voelen op school en met plezier naar school komen. Meestal hebben de kinderen tot voor kort weinig of geen gelegenheid gehad om te spelen met andere kinderen en/of speelgoed. Op Het Uitzicht willen ze dat alle kinderen de gelegenheid krijgen om te spelen en te leren delen. 

Naast het welbevinden van de kinderen staat de Nederlandse taal centraal. De leerkrachten spreken Nederlands en zorgen voor zoveel mogelijk aanbod van Nederlandse woordenschat. In de midden- en bovenbouwgroepen wordt dagelijks een lees- en schrijfles aangeboden. Voor veel kinderen is het een eerste kennismaking met onze letters, klanken en het lezen en schrijven van links naar rechts.

Sommige kinderen worden na hun tijd op Het Uitzicht in 'het diepe' gegooid op een reguliere basisschool in de woonplaats waar ze terechtkomen. Vaak is er nog een tussenstap in een zogenaamde taalklas (zoals op De Hoeksteen in Oud-Beijerland voor buitenlandse kinderen die in de Hoeksche Waard komen wonen) of een schakelklas. Hier krijgen de kinderen nog een aantal maanden intensief taalonderwijs aangeboden.

Op Het Uitzicht realiseren ze zich dat ze een tussenstap zijn en willen we de kinderen (en ouders) zo goed mogelijk voorbereiden op wat hen te wachten staat...

Andere projecten